Browar Nymburk
Browar Nymburk powstał w 1895 roku. Pierwotna wielkość produkcji wynosiła 10-35,000 hl, obecnie produkuje około 150 000 hl piwa rocznie. Browar warzy 6 gatunków piwa jasnego oraz po jednym piwie lekkim, półciemnym i ciemnym.
Browar Nymburk to marka rozpoznawalna zarówno na rynku czeskim, jak i za granicą. Jest ona ściśle związana z życiem pisarza Bohumila Hrabala, który środowisko i ludzi „ukochanego browaru” opisał w niepowtarzalny sposób w swoich książkach. Mistrz zgodził się na wykorzystanie przez browar Nymburk tych motywów i zarejestrowanie nazwy handlowej i znaku towarowego. Dzięki temu złoty napój z Nymburk nazywa się piwo Postřižinské.
W zależności od metody produkcji i wykańczania, okres przydatności do spożycia wynosi od 30 dni do 1 roku. Browar Nymburk eksportuje ok. 20% swojej produkcji, głównie do Niemiec, Szwecji, Francji, Danii, Finlandii, Włoszech, na Węgry, Słowację, a nawet do Rosji, Chin, USA oraz Australii.