Browar Ferdinand
Początki lat 90. to wyjątkowy rozwój browaru Benešovský. Władze firmy rozpoczęły nową erę w rozwoju firmy opartą na wytwarzaniu produktów wysokiej jakości.
Marka “Ferdinand” wraz z nową koncepcją biznesową i reklamową powstała w 1992 r. Rekord rocznej produkcji piwa to ponad 230 tys. hl. 12-procentowe piwo Ferdynanda otrzymało wtedy drugie miejsce w czeskim konkursie CTI. W 1994 roku browar rozpoczął produkcję Benešovský 10% i 12% oraz piwa staroczeskiego, sukcesywnie rozbudowując swoją ofertę.
W 2004 r. browar został przekształcony ze spółki akcyjnej na spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością.
Obecnie browar produkuje łącznie 10 rodzajów piwa. Oferta obejmuje także piwa bezalkoholowe, piwo bezglutenowe, piwo bezglutenowe premium 12% oraz klasyczne piwo bezalkoholowe.
Browar dysponuje także własną słodownią, uznawaną za jedną z najlepszych w Czechach, dzięki czemu ma zagwarantowany dostęp do słodów najwyższej jakości. Obecna roczna produkcja to około 25 000 hektolitrów piwa.