Browar HOLBA
Tradycja, kunszt i doświadczenie przekazywane z pokolenia na pokolenie. Te trzy stwierdzenia w pełni oddają charakter czeskiego Browaru Holba powstałego w 1874 roku u podnóża gór jesionickich, na granicy polsko-czeskiej. Malownicza okolica, była natchnieniem dla założyciela Josefa Müllschitzki, który rozpoczął tam ważenie pierwszego piwa hanuszowickiego. Browar rozwijał się prężnie do I Wojny Światowej. Podczas konfliktu, produkcja piwa spadła, a jedyne inwestycje polegały na drobnych pracach remontowych. W latach 30. Browar Holba był już w czołówce największych producentów piwa na tych ziemiach. Przełomowym momentem, był również rok 1993, kiedy to zainwestowano w najnowocześniejsze technologie służące do skuteczniejszego przekwaszania piwa. W dniu dzisiejszym może się on pochwalić miejscem w 1. dziesiątce największych browarów Royal Challange, a jego zdolność produkcyjna przekracza 440 tys hektolitrów piwa na rok. Browar Holba jest mocno związany z Morawami i aktywnie uczestniczy w życiu gminy biorąc udział m.in. w Święcie Browarnictwa i Ćwiartce Piwowarskiej.