browar fortuna logo wektor

Browar Fortuna

Browar Fortuna w Miłosławiu to jeden z nielicznych browarów w Polsce, gdzie stosuje się tradycyjne, otwarte kadzie fermentacyjne. Piwo w otwartych kadziach jest fermentowane tak, jak chciała natura: bez zbędnego przyspieszania, tradycyjnie, z dbałością o smak piwa. Dzięki swobodnemu dostępowi do tlenu drożdże mają idealne warunki do rozwoju, co w efekcie daje niepowtarzalny, świeży smak i bogaty aromat prawdziwego piwa.

Dostępne piwa:

Fortuna Kwaśna Pigwa

Piwna specjalność, której receptura oparta jest na owocach pigwy – zwanej niegdyś też “polską cytryną”. Zainspirowani tym nietuzinkowym owocem dojrzewającym jesienią w przydomowych ogrodach browar Fortuna stworzył piwo urzekające aromatem dojrzałej pigwy, jabłek oraz słodko – kwaskowym smakiem. Wyjątkowy smak pigwy w orzeźwiającej odsłonie. Fortuna Kwaśna Pigwa to piwo warzone przy użyciu starannie dobranych, naturalnych surowców.

zawartość alkoholu5,6%
stylFruit Beer
słódjęczmienny (pilzneński)
pasteryzacjatak (hybrydowa)
dostępne opakowaniabutelka 0,5
piwo fortuna kwasna pigwa butelka

Fortuna Wiśniowa

Fortuna Wiśniowa oferuje nuty wiśni, wina, migdałów i dębu. Ma przy tym doskonałe właściwości gaszące pragnienie. Piwo to zawdzięcza swój niezwykły smak fermentacji w otwartych kadziach, długiemu okresowi leżakowania i, co najważniejsze, naturalnemu sokowi wyciśniętemu z wiśni. W smaku wyczuwa się owocową kwaskowość oraz słodycz nieco łagodzącą chmielową goryczkę. To radosne i orzeźwiające piwo jest hołdem oddanym tak popularnemu w Polsce owocowi wiśni z sadu. Piwo z dodatkiem naturalnego soku owocowego i pszenicy niesłodowanej.

zawartość alkoholu5,1%
stylFruit Beer
słódjęczmienny (pilzneński)
pasteryzacjatak (hybrydowa)
dostępne opakowaniabutelka 0,5
piwo fortuna wisnia butelka

Fortuna Śliwkowa

Swój niepowtarzalny smak i aromat zawdzięcza kompozycji palonego słodu i naturalnego soku z dojrzałych śliwek. Po przelaniu do pokala urzeka śliwkowym aromatem z akcentami madery i rodzynek, przełamanym nutami palonego słodu. W smaku wyczuwalna jest delikatna, owocowa kwaskowość zrównoważona przyjemną słodyczą, pod koniec dopełniona lekką chmielową goryczką. Fortuna Śliwkowa to piwo dolnej fermentacji, warzone przy użyciu naturalnych surowców w otwartych, tradycyjnych kadziach. Długo leżakowane. Z czasem może pojawiać się delikatne zmętnienie, będące wynikiem obecności naturalnego soku śliwkowego.

zawartość alkoholu5,3%
stylFruit Beer
słódjęczmienny (pilzneński)
pasteryzacjatak (hybrydowa)
dostępne opakowaniabutelka 0,5
piwo fortuna sliwka butelka

Fortuna Mirabelka

Piwna specjalność z wyjątkowym dodatkiem w postaci naturalnego soku z dojrzałych, soczystych śliwek mirabelek. Po przelaniu do pokala ujmuje piękną, złoto-bursztynową barwą oraz niepowtarzalnym aromatem i smakiem, który przywodzi na myśl letni ciepły wieczór spędzony w ogrodzie. Niepowtarzalne w smaku, orzeźwiająca piwna specjalność.

zawartość alkoholu5,1%
stylFruit Beer
słódjęczmienny (pilzneński)
pasteryzacjatak (hybrydowa)
dostępne opakowaniabutelka 0,5
piwo fortuna mirabelka butelka

Fortuna Czarne

To piwo dolnej fermentacji, fermentujące w niskich temperaturach w tradycyjnych otwartych kadziach. Jak w przypadku wielu piw ciemnych, długo leżakuje. W skład receptury wchodzi palony słód karmelowy oraz wyciąg z orzeszków drzewa kola. Niezwykły smak tego piwa jest połączeniem delikatnie gorzkiego, palonego słodu zrównoważonego dawką zaskakującej słodyczy. Na podniebieniu praktycznie nie wyczuwa się alkoholu. Fortuna Czarne ma właściwości orzeźwiające, a przy tym może być pite jako piwo deserowe. Produkt wielokrotnie nagradzany, między innymi znakiem “Dobre bo Polskie”, Nagrodą Publiczności na Targach Poznańskich Polagra-Farm w Poznaniu oraz medalem w Konkursie Piw w Szczyrku. Fortuna Czarne zostało wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na Listę wpisywany jest produkt, którego jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Za tradycyjne uważa się metody wykorzystywane od co najmniej 25 lat. Produkt ubiegający się o taki wpis powinien ponadto stanowić element tożsamości społeczności lokalnej i należeć do dziedzictwa kulturowego regionu, z którego pochodzi. Browar Fortuna otrzymał za piwo Czarne tytuł Polski Producent Żywności 2006.

zawartość alkoholu5,8%
stylCiemny lager
słódjęczmienny (pilzneński)
pasteryzacjatak (hybrydowa)
dostępne opakowaniabutelka 0,5
piwo fortuna czarne butelka

Fortuna Miodowe Ciemne

To piwo dolnej fermentacji, fermentujące w niskich temperaturach w tradycyjnych otwartych kadziach. Jak w przypadku wielu piw ciemnych, długo leżakuje. W skład receptury wchodzi palony słód karmelowy oraz naturalny miód pszczeli. Aromat tego piwa to połączenie słodyczy miodu oraz palonych ciemnych słodów, pozostające w równowadze również na podniebieniu. W smaku towarzyszy mu odpowiednio dobrana chmielowa goryczka. “Miodowe” sprawdza się jako towarzysz intensywnych w smaku mięsnych dań oraz samodzielnie w roli płynnego deseru. Choć nie jest to piwo do picia na co dzień, pasuje do każdej okazji. Niewiele jest tak uniwersalnych piw.

zawartość alkoholu5,6%
stylmiodowe ciemne
słódjęczmienny (pilzneński)
pasteryzacjatak (hybrydowa)
dostępne opakowaniabutelka 0,5
piwo fortuna miodowe ciemne butelka

Fortuna Czarne Bezalkoholowe

Przed Tobą niepowtarzalne ciemne piwo o słodowo-karmelowym aromacie z nutą orzeszków drzewa kola, lżejsze o moc alkoholu. W smaku złożone i zaskakująco orzeźwiające, z delikatną, goryczką idealnie zrównoważoną dawką słodyczy. Wyjątkowy aromat i smak ciemnego piwa bezalkoholowego, zawsze kiedy masz ochotę.

zawartość alkoholumniej niż 0,5%
stylbezalkoholowy ciemny lager
słódjęczmienny (pilzneński)
pasteryzacjatak (hybrydowa)
dostępne opakowaniabutelka 0,5
piwo fortuna czarne bezalkoholowe butelka

Miłosław Pilzner

Piwa Miłosław są warzone zgodnie z tradycją piwowarskiego rzemiosła. Powstają z wysokiej jakości surowców, w tradycyjnych, otwartych kadziach fermentacyjnych. Dzięki temu są tworzone powoli, w niskich temperaturach, z dbałością o smak i aromat. Wyróżniający charakter tego piwa jest wynikiem powtórnego chmielenia na zimno. Do otwartych kadzi podczas fermentacji w niskich temperaturach
dodawana jest porcja aromatycznego chmielu z rodziny Golding. To sprawia, że miłosławski pilzner jest przyjemnie chmielowy, z wyczuwalną szlachetną goryczką.
Do takiego piwa z chęcią się powraca.

zawartość alkoholu5,4%
ekstrakt12,2%
stylpilsner
słódjęczmienny (pilzneński)
chmielMagnum, Herkules
pasteryzacjatak (hybrydowa)
dostępne opakowaniabutelka 0,5; KEG 30L
piwo miloslaw pilzner butelka

Miłosław Sosnowe APA

Piwo Górnej Fermentacji w stylu American Pale Ale, które zawdzięcza swój cytrusowo-żywiczny profil amerykańskim odmianom chmielu – Simcoe, Cascade, Chinook, Citra. Warzone z pędami sosny, co podbija najlepsze cechy stylu – intensywność aromatów i orzeźwiające właściwości.

zawartość alkoholu4,8%
ekstrakt12%
stylamerican pale ale
słódjęczmienny (pilzneński, monachijski, karmelowy)
chmielSimcoe, Cascade, Chinook, Citra, Herkules
pasteryzacjatak (hybrydowa)
dostępne opakowaniabutelka 0,5
piwo miloslaw sosnowe apa butelka

Miłosław Bezalkoholowe IPA

Wyraziste IPA o chmielowym aromacie i smaku, ale bez alkoholu? Tak! To możliwe, dzięki autorskiej metodzie warzenia piwa bezalkoholowego. Miłosław Bezalkoholwe IPA chmielona na zimno kompozycją aż czterech odmian chmielu – Citra, Amarillo, Chinook i Lubelski, a dodatek herbaty Sencha Earl Grey dopełnia cytrusowo-żywiczny profil piwa.

zawartość alkoholumniej niż 0,5%
ekstrakt6,2%
stylIPA
słódjęczmienny
chmielCitra, Amarillo, Chinook, Lubelski
pasteryzacjatak (hybrydowa)
dostępne opakowaniabutelka 0,5; puszka 0,5
miloslaw piwo bezalkoholowe ipa butelka

Miłosław Niefiltrowane

Piwa Miłosław są warzone zgodnie z tradycją piwowarskiego rzemiosła. Powstają z wysokiej jakości surowców, w tradycyjnych, otwartych kadziach fermentacyjnych. Dzięki temu są tworzone powoli, w niskich temperaturach, z dbałością o smak i aromat. Miłosław Niefiltrowane to naturalnie mętne, rześkie jasne piwo o tradycyjnym smaku. Powstaje jak w dawnych czasach, zanim wynaleziono technologię filtracji. W trakcie leżakowania drożdże niespiesznie osiadają na dnie zbiornika, niewielką ich część można odnaleźć z butelce.

zawartość alkoholu5,5%
ekstrakt12,5%
styllager niefiltrowany
słódjęczmienny (pilzneński)
chmielMagnum, Herkules
pasteryzacjatak (hybrydowa)
dostępne opakowaniabutelka 0,5
piwo miloslaw niefiltrowane butelka

Miłosław Blonde Ale

Piwa Miłosław są warzone zgodnie z tradycją piwowarskiego rzemiosła. Powstają z wysokiej jakości surowców, w tradycyjnych, otwartych kadziach fermentacyjnych. Dzięki temu są tworzone powoli, w niskich temperaturach, z dbałością o smak i aromat. Piwo o głębokiej, złotej barwie i złożonym, pełnym smaku. Swój profil zawdzięcza belgijskim drożdżom górnej fermentacji, które nadają mu subtelne miodowo-kwiatowe nuty. Wielowymiarowy charakter tego piwa dopełnia połączenie lekkiej słodowości z przyjemną, chmielową goryczką. Idealna równowaga mocy i delikatności.

zawartość alkoholu6%
ekstrakt13%
stylBelgian ALE
słódjęczmienny (pilzneński)
chmielMagnum, Herkules, Styrian Golding, Fantasia
pasteryzacjatak (hybrydowa)
dostępne opakowaniabutelka 0,5
piwo miloslaw blonde ale

Miłosław Koźlak

Miłosław Koźlak to piwo tradycyjnie mocne, o bursztynowej barwie i wyrazistym, bogatym aromacie. Dawniej koźlaka warzono na specjalne okazje, przede wszystkim święta religijne. Mnisi bawarscy zwykle raczyli się koźlakiem w dniach postu, co zapewne czyniło ten czas mniej dotkliwym. Miłosław Koźlak swój złożony smak i bogaty aromat zawdzięcza użyciu trzech słodów jęczmiennych: ciemnego-monachijskiego, ciemnego-karmelowego i ciemnego-czekoladowego. Wspaniała bursztynowa barwa, gęsta piana i złożony smak sprawiają, że jest to piwo do niespiesznej degustacji.Piwa Miłosław warzone są wyjątkową, tradycyjną metodą otwartej fermentacji , tylko z naturalnych składników.

zawartość alkoholu7,5%
ekstrakt15,5%
stylKoźlak
słódjęczmienny
pasteryzacjatak (hybrydowa)
dostępne opakowaniabutelka 0,5
piwo miloslaw kozlak butelka

Komes Imperial IPA

Imperialna odmiana lndia Pale Ale powstała z myślą o jeszcze większej dawce piwnych doznań i szybko zdobyła uznanie miłośników chmielu. Również Komes Imperial IPA jest obficie chmielony kompozycją amerykańskich odmian aromatycznych i polskiego, nowofalowego chmielu Oktawia. Piwo ma jasno-złotą barwę i jest mgliste – m.in. dzięki chmieleniu na zimno i dodatkowi płatków owsianych. W aromacie można wyczuć nutę mango, białych owoców i cytrusów. W smaku dobrze wyczuwalną goryczkę kontruje wyważony, słodowy profil piwa. Płatki owsiane dają wrażenie gładkości, a alkohol przyjemnie rozgrzewa.

zawartość alkoholu7%
ekstrakt18%
stylImperial IPA
słódjęczmienny
pasteryzacjatak (hybrydowa)
dostępne opakowaniabutelka 0,5

Komes Barley Wine

Barley Wine to piwny styl o bardzo bogatym i intensywnym aromacie słodowym oraz złożonym smaku, w którym słodowa słodycz idealnie współgra z dobrze zaznaczoną, ale nienachalną goryczką. Komes Barley Wine z Browaru Fortuna jest najmocniejszą wersją w ramach prawideł stylu – piwo charakteryzuje się wysoką zawartością ekstraktu, rozgrzewającą mocą oraz ciemną, bursztynowo-miedzianą barwą. Piwo zostało uwarzone z nowofalowymi, amerykańskimi odmianami chmielu – dodanymi pod koniec gotowania brzeczki i na zimno podczas fermentacji, co wzbogaciło bukiet aromatyczny i profil smakowy Komesa Barley Wine.

zawartość alkoholu12%
ekstrakt27%
stylBarley Wine
słódjęczmienny
pasteryzacjatak (hybrydowa)
dostępne opakowaniabutelka 0,5

Komes Porter Bałtycki

KOMES PORTER to kawał historii, nawiązuje do XVIII-wiecznej tradycji picia porterów w krajach nadbałtyckich. O ich popularności niech świadczy fakt, że w latach świetności stanowiły trzecią część rynku. W Twoje ręce składamy świetnie zrównoważone, ciemne mocne piwo o zdecydowanym smaku. Powolna fermentacja w niskiej temperaturze w otwartych kadziach oraz długie, przynajmniej 3-miesięczne leżakowanie pozwoliły piwu nabrać charakteru i osiągnąć pełnię swej złożonej natury. Bukiet Portera dojrzewa również w butelce. Czas mu sprzyja.

zawartość alkoholu9%
ekstrakt21%
stylPorter Bałtycki
słódjęczmienny
pasteryzacjatak (hybrydowa)
dostępne opakowaniabutelka 0,5
piwo komes porter baltycki

Komes Potrójny Złoty

KOMES POTRÓJNY to mocne piwo górnej fermentacji o złotej barwie. Ten tradycyjny styl rozwija się od początku XVI-go wieku, kiedy opracowano technologię otrzymywania jasnych słodów użytych do jego produkcji. Wtedy to narodziły się jasne piwa górnej fermentacji. KOMES POTRÓJNY to pełnosłodowe piwo, chmielone w otwartych kadziach fermentacyjnych odmianą “Styrian Golding”. Cieszy podniebienie mocno słodowym, treściwym smakiem i wyrazistym chmielowym aromatem. Kluczowym elementem powolnego dojrzewania smaku Komesa Potrójnego jest zastosowanie tradycyjnej, pracochłonnej metody powtórnej fermentacji w butelce.

zawartość alkoholu9%
ekstrakt18%
styljasny lager
słódjęczmienny
pasteryzacjatak (hybrydowa)
dostępne opakowaniabutelka 0,5

Komes Poczwórny Bursztynowy

KOMES POCZWÓRNY to nietuzinkowe piwo, które stworzyliśmy, by uświetnić 125 lat
warzenia specjalności przez Browar Fortuna. To wyjątkowa specjalność: mocne piwo o wspaniałej bursztynowej barwie, chmielone na zimno kompozycją kilku odmian chmielu. Warzone z dodatkiem słodu palonego w Browarze Fortuna, zgodnie z ponad 100-letnią rzemieślniczą tradycją browaru. Trunek, którego bukiet i smak będzie się zmieniał również z czasem dzięki zastosowaniu naturalnej, pracochłonnej metody powtórnej fermentacji w butelce. Ujmuje owocowymi nutami z chmielowo-żywicznymi i palonymi akcentami.

zawartość alkoholu10%
ekstrakt18,5%
stylciemny lager
słódjęczmienny
pasteryzacjatak (hybrydowa)
dostępne opakowaniabutelka 0,5

Cydr Miłosławski Jabłkowy Półsłodki

Wyborny napój alkoholowy wytwarzany ze smakowitych, dojrzałych jabłek. Prawdziwy cydr powinien pochodzić od natury, dlatego w Cydrze Miłosławskim nie ma miejsca na żadne sztuczne dodatki. Cydr Miłosławski łączy kilka starannie dobranych odmian jabłek uprawianych w Polsce. Cieszy oko wspaniałą złotą barwą i ujmuje aromatem jabłek dojrzewających w słońcu.

zawartość alkoholu4,5%
krajPolska
smakjabłkowy, półsłodki
dostępne opakowaniabutelka 0,5
cydr miloslawski butelka

Cydr Miłosławski Jabłkowy Półwytrawny

Cydr Miłosławski półwytrawny to doskonały napój alkoholowy stworzony z polskich jabłek. Szanując tradycje produkcji najwyższej jakości cydru, wytwarzamy go bez żadnych sztucznych dodatków, w procesie naturalnej fermentacji, według starannie opracowanej receptury. Półwytrawny wariant Cydru Miłosławskiego cieszy podniebienie wyważonym smakiem, w którym wytrawne nuty przełamują naturalną słodycz dojrzałych jabłek. Harmonijne połączenie owocowej kwasowości z lekko wyczuwalną słodyczą tworzą doskonale zbalansowany charakter cydru. To sprawia, że jest to trunek orzeźwiajacy, lekki, do którego z przyjemnością się powraca.

zawartość alkoholu4,5%
krajPolska
smakjabłkowy, półwytrawny
dostępne opakowaniabutelka 0,5

Cydr Perry Miłosławski Półsłodki

Perry, ze staropolskiego zwany również gruszecznikiem lub potocznie cydrem gruszkowym, to napój alkoholowy wytwarzany z soku z gruszek. Wierny tradycji wytwarzania wysokiej jakości trunków, perry powstaje z dbałością o naturalny smak, w niespiesznym procesie fermentacji soku, bez sztucznych dodatków. Perry Miłosławski to klasyczny perry o wyjątkowo delikatnym i szlachetnym smaku, który zawdzięcza gruszkom z polskich sadów. Po przelaniu do szklanki, urzeka naturalną barwą i aromatem dojrzałej gruszki. W smaku lekki, słodko – kwaskowy oraz przyjemnie musujący. Wspaniały aromat i wyjątkowy smak sprawiają, że jest to wyborna propozycja na wiele okazji.

zawartość alkoholu4,5%
krajPolska
smakgruszkowy, półsłodki
dostępne opakowaniabutelka 0,5
hurtownia piwa sajon logo

SAJON SP Z O.O. SPÓŁKA KOMANDYTOWA

ul. Parnickiego 7 lok. 5
51-116 Wrocław, woj. dolnośląskie

hurtownia piwa sajon logo

SAJON SP Z O.O. SPÓŁKA KOMANDYTOWA

ul. Parnickiego 7 lok. 5
51-116 Wrocław, woj. dolnośląskie